15 Αυγούστου, 2010

Δογματισμός, Φανατισμός και τα μυαλά στα κάγκελα...

Δογματισμός, Φανατισμός


Επειδή το κείμενο είναι αρκετά μεγάλο θα παραθέτω κομμάτια του προς σχολιασμό. Μπορείτε να ανατρέξετε στο πλήρες κείμενο εδώ του Αντισυνταγματάρχη (ΤΧ) ΜΙΧΑΗΛ ΒΟΥΡΕΞΑΚΗ (από το περιοδικό "ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ").

Οι γνωστές σήμερα θρησκείες διακρίνονται στις φυσικές και στις αποκαλυμμένες. Φυσικές είναι εκείνες που δημιούργησε ο άνθρωπος μόνος του, με τη φαντασία και τη σκέψη του, για να ικανοποιήσει την έμφυτη θρησκευτική ορμή η οποία υπάρχει σ' αυτόν. Αποκαλυμμένες είναι εκείνες των οποίων τις αλήθειες αποκάλυψε στον άνθρωπο ο ίδιος ο Θεός.

Εννοώντας φυσικά τον Θεό του Χριστιανισμού (για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις). Συνεπώς, αποκαλυμμένη θεωρείται μόνο η θρησκεία του Χριστιανισμού αφού μόνο αυτός αναγνωρίζεται από τον συγγραφέα ως ο πραγματικός Θεός (λες και η ανθρώπινη διάνοια είναι σε θέση να συλλάβει την έννοια του Ον) και συνεπώς ακόμη και μαρτυρίες τέτοιας αποκάλυψης να υπάρχουν σε άλλες θρησκείες, δεν θεωρούνται έγκυρες αφού η πηγή τους είναι φανταστική(!).

Ο Βουδισμός προβάλλει έντονα την άρνηση της ζωής στην οποία φτάνουν οι Βουδιστές με την εσωτερική αταραξία, το "Νιρβάνα". Η επικοινωνία του Βουδισμού με τις άλλες θρησκείες και ιδιαίτερα με το Χριστιανισμό και η διάδοση της επιστήμης και του πολιτισμού του 20ου αιώνα, που κάθε άλλο παρά άρνηση ζωής είναι, τον ανάγκασαν να αναπροσαρμόσει τη διδασκαλία του και να παρουσιάσει μόνο τα ανεκτά σημεία του.

Και αναρωτιέμαι εγώ, με τις λιγοστές γνώσης που έχω (που απ' όσο γνωρίζω οι βουδιστές σέβονται τη ζωή πολύ περισσότερο απ' ότι οι σημερινοί "καλοί" Χριστιανοί), δεν είναι επίσης άρνηση της ζωής το να κλείνεσαι σε ένα μοναστήρι και να προσεύχεσαι όλη μέρα (με τη λογική του συγγραφέα μιλώντας πάντα. Προσωπικά θεωρώ την απόσυρση και τον διαλογισμό απαραίτητα για την πνευματική πρόοδο ενός ανθρώπου), απαγορεύοντας σε άτομα του αντίθετου φύλου να σας πλησιάσουν για να μη σας "κολάσουν";

Και αν ο βουδισμός ήταν αυτός που τον τελευταίο αιώνα έδειξε "άλλο πρόσωπο", όπως μας λέει ο συγγραφέας, ο Χριστιανισμός τι έδειξε (ή μάλλον για να είμαι πιο δίκαιη, η Εκκλησία), όταν από εκεί που έκαιγε στη πυρά ανθρώπους, κατέστρεφε βιβλιοθήκες, φίμωνε στόματα και τόσα άλλα που τα σκέφτομαι και ανατριχιάζω, σήμερα θέλει να μας πείσει πως τίποτε από όλα αυτά δε συνέβησαν. Ότι δεν έφταιγαν αυτοί, αλλά οι "φανατικοί" στους κόλπους της Εκκλησίας και τόσες άλλες αερολογίες. Την ίδια στιγμή που οι "εκπρόσωποι του Θεού στη γη", με διάφορες διδασκαλίες τους, κρατούν την ανθρωπότητα σε πνευματικό σκοτάδι και εναντιώνονται σε οποιαδήποτε πρόοδο μπορεί να κλωνήσει τα θεμέλια της "επιχείρησής" τους (Εκκλησία).

Ο Ισλαμισμός είναι ένα κράμα Θρησκειών. Περιέχει στοιχεία από τον Ιουδαϊσμό, το Χριστιανισμό και την Αραβική θρησκευτική παράδοση, όπως επίσης και πολλά ειδωλολατρικά στοιχεία. Είναι εύκολη θρησκεία στην τήρηση των εντολών και ικανοποιεί όλες τις υλικές επιθυμίες των οπαδών της. Οι οπαδοί του Ισλαμισμού πρέπει να αγαπούν τους μικρούς και πτωχούς, να προσεύχονται, να κάνουν ελεημοσύνη, να νηστεύουν, να κάνουν προσκύνηση στη Μέκκα, να διαθέτουν ομολογία πίστεως και να συμμετέχουν στον Ιερό πόλεμο με σκοπό τη διάδοση της θρησκείας τους σε όλη την ανθρωπότητα.

Οι πράξεις που προκαλούν ανησυχία στην ψυχή είναι αμαρτίες, ενώ αυτές που προκαλούν ηρεμία είναι αρετές. Στο τζαμί δεν επιτρέπονται εικόνες.

Αν βρείτε εσείς μια διαφορά με τον Χριστιανισμό στις δυο τελευταίες παραγράφους, πείτε μου και εμένα για να τις δω. 'Η καλύτερα, με αυτά που Ο Χριστός ζήτησε από τους πιστούς του. Ασχέτως με το τι κάνουν αυτοί. Όσο για τους ιερούς πολέμους του Χριστιανισμού, από που να αρχίσω; Σταυροφορίες; Ιερά Εξέταση; Διωγμοί; Τουλάχιστον στο Ισλάμ έχουν μείνει σταθεροί στα πιστεύω τους. Οι Χριστιανοί ούτε ένα μήνυμα αγάπης δε μπορούν να κρατήσουν και να διαδώσουν...

Αναφορικά με την αίρεση του Ιεχωβά:

Αρνούνται τη Θεότητα του Χριστού και υποστηρίζουν ότι ο Χριστός αξιώθηκε από το Θεό μιας ανώτερης θέσης, επειδή ήταν πιστός στον Ιεχωβά. Στο σημείο αυτό ακολουθούν την αίρεση του Αρείου, η οποία καταδικάστηκε από την Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ. Καταφέρονται κατά των αγίων και ιερών εικόνων. Τούτο είναι αντίθετο με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, γιατί η έννοια της εικόνας στηρίζεται σε μαρτυρίες της Αγίας Γραφής (Αριθ. 15, 20. Εβρ. 9, 21. Εξοδ. 25, 17 - 18. Βασιλ. 6, 29, 32,35 Ιωαν. 1,14. Κολ. 1, 15) και γιατί σύμφωνα με τους πατέρες της Εκκλησίας "Ή της εικόνος τιμή, επί το πρωτότυπον διαβαίνει".

Και επειδή το είπατε εσείς πάει και τελείωσε; Πόσος φανατισμός πια;! Όταν σε κάποια άλλη θρησκεία δουν εικόνες ή αγάλματα ή οτιδήποτε έχει να κάνει με την απεικόνιση του Ον (που στην ουσία είναι αδύνατη, γιατί μας είναι αδύνατο να το συλλάβουμε σαν έννοια), είναι αυτομάτως ειδολωλάτρες! Άμα είναι μέσα σε εκκλησία δε μετράει.

Ο Μασονισμός υποστηρίζει ότι δεν είναι θρησκεία, αλλά σωματείο με ανθρωπιστικούς σκοπούς. Πάνω στο θέμα αυτό το σύνταγμα των Μασόνων λέει τα εξής: "Ό Ελευθεροτεκτονισμός δεν είναι θρησκεία ούτε πολιτικός οργανισμός, διο και αυστηρώς αποκλείει πάσαν εν ταις Στοάς συζήτησιν επί θρησκευτικών ή πολιτικών ζητημάτων και δεν μετέχει των επ' αυτών αγώνων".

Μία προσεκτική έρευνα και μελέτη του Μασονισμού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι παρά τα πιο πάνω, έχει δομή θρησκείας.

(1) Ο Μασονισμός, όπως όλες οι θρησκείες, έχει τους δικούς του τόπους λατρείας, τις Στοές, οι οποίοι είναι ναοί με βωμούς, θυμιάματα, λαμπάδες κ.λ.π.

(2) Έχει δικές του τελετές με λατρευτικό περιεχόμενο, όπως είναι η τελετή της υιοθεσίας λυκιδέως που αντιστοιχεί με το χριστιανικό βάπτισμα, η τελετή της συζυγικής αναγνωρίσεως, που είναι κάτι ανάλογο με το μυστήριο του γάμου, το τεκτονικό μνημόσυνο κ.ά.

(3) Έχει δικά του τελετουργικά τυπικά και δικούς του "Ιερείς", τους Μασόνους που έχουν προχωρήσει στα διάφορα στάδια της μυήσεως, όπως είναι π.χ. ο Σεβάσμιος.

(4) Υπάρχουν Μασόνοι οι οποίοι σε δημοσιεύματά τους, έχουν ομολογήσει ότι ο Μασονισμός αποτελεί θρησκεία, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν άλλοτε σαν τη μεγαλύτερη και άλλοτε σαν παγκόσμια θρησκεία.

(5) Η Ελληνική Δικαιοσύνη σε απόφασή της έχει χαρακτηρίσει τη Μασονία σαν θρησκεία.

(6) Η "Διορθόδοξος Επιτροπή", που συνήλθε το 1930 στο Άγιο Όρος και στην οποία έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων, χαρακτήρισε το Μασονισμό "ως σύστημα αντιχριστιανικόν και πεπλανημένον".

1) Άμα εγώ στο σπίτι μου βάλω λαμπάδες και θυμιατά, γίνεται τόπος λατρείας; Με την ίδια λογική σε κάθε σπίτι που υπάρχει εικονοστάσι, που οι Χριστιανοί γονατίζουν και προσκυνούν, το μετατρέπουν σε χώρο λατρείας διαφορετικό από αυτόν της Εκκλησίας. Άρα τι; Ειδωλολάτρες; Άπιστοι; Ξέχασα όμως, δε μετράει πάλι γιατί απευθύνονται στον "ένα και μοναδικό αληθινό Θεό".

2) Και ο Αρχιμάστορας σε μια οικοδομή, επειδή είναι αρχιμάστορας (έχει τίτλο) είναι άπιστος/ειδολωλάτρης κλπ και η οικοδομή είναι τόπος λατρείας.

3) Και εσάς τι σας πειράζει αφού ούτως ή άλλως ΜΟΝΟ εσείς γνωρίζετε τον αληθινό Θεό; Ή μήπως η πολιτική του Θεού της Παλαιάς Διαθήκης (κατάκτησε, σκότωσε και διέδωσε), δεν ανέχεται τέτοιου είδους ομολογίες;

4) Εντάξει... αφού το είπε η Ελληνική Δικαιοσύνη(!) πάω πάσο...

5) Αφού το είπατε ΕΣΕΙΣ, πάω πάλι πάσο!

Οι Ουνιταριανοί δέχονται την απόλυτη ενότητα και θεότητα του Θεού Πατρός. Αρνούνται τη θεία ιδιότητα του Ιησού, τον οποίο θεωρούν σαν το μεγαλύτερο προφήτη από όλους όσους εμφανίστηκαν στη γη. Απορρίπτουν το δόγμα της Αγίας Τριάδας και δε δέχονται την Αγία Γραφή σαν θεόπνευστο κείμενο. Πιστεύουν στην τελική σωτηρία όλων των ανθρώπων.
Ο Ουνιταριανισμός είναι μονοθεϊστική αντιχριστιανική θρησκεία.

Πείτε μου πάλι ποιές είναι αποδείξεις για τη θεϊκή καταγωγή του Χριστού. Τα θαύματα; Ανά τους αιώνες υπάρχουν αναρίθμητες αναφορές για θαύματα, αλλά δεν είπατε ότι κάποιος από αυτούς είναι Υιός του Θεού. Επειδή το είπε ο ίδιος; Όπως εσείς οι ίδιοι αποφασίζετε και διατάζετε για άλλους; Επειδή αναστήθηκε; Φέρτε μου αποδείξεις. Όπως και αποδείξεις ότι όντως πέθανε πάνω στον σταυρό. Αλλά πρέπει να βασίζομαι στην πίστη. Όχι όμως αυτών που έχουν φτάσει μέχρι εμένα από τον Χριστό, αλλά βασιζόμενη πάνω σε αυτά που κερδοσκόποι παρουσίασαν ως λόγια και έργα του.

Νεοπαγανισμός: Είναι σύγχρονη μορφή ειδωλολατρείας και ειδωλολατρικού τρόπου ζωής. Σύγχρονα είδωλα είναι το χρήμα, η μανία για πλουτισμό, η μανία για το σεξ, η εξεζητημένη επιδίωξη των ανέσεων και κάθε άλλο μέσον που μπορεί να συμβάλλει στην καλοπέραση και στην ατομική και υψηλόφρονη προβολή του ανθρώπου.

Πραγματικά είμαι πολύ περίεργη να μάθω από που έχετε αντλήσει τις πηγές σας γι' αυτό το πράγμα, που θα ήσασταν ευγνώμων να μπορέσει να αποκαλείται μελέτη. Που κολλάει η λατρεία της Φύσης και της Μεγάλης Μητέρας με το χρήμα, τις ανέσεις και τη μανία για το σεξ, μόνο εσείς και η ψυχή σας το ξέρετε.

Δεισιδαιμονία: Είναι ο ανόητος φόβος σε ανύπαρκτα πονηρά δαιμόνια.

Και αμέσως από κάτω:

Πνευματισμός: Είναι ένα παραθρησκευτικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο, διάφορα άτομα, οι λεγόμενοι πνευματιστές (μέντιουμ), επικαλούνται τη βοήθεια πονηρών και δαιμονικών πνευμάτων και προκαλούν διάφορα φαινόμενα.
Μαγεία: Είναι η πρόκληση διάφορων υπερφυσικών ενεργειών, με την επίκληση σατανικών και πονηρών πνευμάτων.

Ξαναδιαβάζετε τι γράφετε πριν το δημοσιεύσετε; Από τη μια έχουμε ανύπαρκτα δαιμόνια και από την άλλη παραδέχεστε την ύπαρξή τους και μάλιστα τη δύναμη να "προκαλούν φαινόμενα", όπως λέτε; Αποφασίστε επιτέλους!

Ο Ιουδαϊσμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία και αποτελεί την πρώτη αποκάλυψη του Θεού στον κόσμο. Έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. Υπήρξε "παιδαγωγός εις Χριστόν" (Γαλ. 3, 24). Με την εμφάνιση του Χριστιανισμού λήγει η αποστολή του Ιουδαϊσμού.

Mission Impossible. Αν είναι δυνατόν. Δηλαδή βολεύει να μην απορρίψουμε τον Ιουδαϊσμό, από αποκαλλυμένη θρησκεία, γιατί έπρεπε να βρείτε νέο θεϊκό πατέρα για τον Ιησού Χριστό;

Η Δεύτερη Οικουμενική Σύνοδος με τον τρίτο κανόνα της, αναγνώρισε στον επίσκοπο Ρώμης "πρεσβεία τιμής", επειδή η Ρώμη ήταν αρχαιότερη πρωτεύουσα του κράτους και όρισε ότι ο επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως έχει πρωτεία τιμής μετά τον επίσκοπο Ρώμης, επειδή η Κωνσταντινούπολη ήταν η νέα Ρώμη. Όμως οι Δυτικοί θέσπισαν υπέρτατη εξουσία του Πάπα της Ρώμης έναντι των άλλων Πατριαρχών και όλης της Εκκλησίας.

Πρέπει να σχολιάσω το γεγονός ότι από μόνοι τους έμπλεξαν τα μπούτια τους σε αυτό το κυνήγι εξουσίας για το οποίο τόσο εύκολα κατηγορήσατε τους νεοπαγανιστές;

Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός είναι η μοναδική αληθινή Θρησκεία στον κόσμο, η οποία αποκαλύφθηκε στον άνθρωπο από τον ίδιο τον "ενανθρωπήσαντα" Θεό και η οποία έχει διατηρήσει τη διδασκαλία του Χριστού εντελώς αναλλοίωτη και όπως ακριβώς της παραδόθηκε από τους Αποστόλους.

Το αν έμεινε αναλλοίωτη από τους Αποστόλους ή όχι είναι κάτι που ΚΑΝΕΝΑΣ δε μπορεί να τεκμηριώσει. Οπότε θα σας συμβούλευα στην επόμενη "μελέτη" σας να αφήσετε τις υποθέσεις απ' έξω. Και το αν είναι αληθινή ή όχι μια θρησκεία, έγκειται καθαρά στα προσωπικά πιστεύω του καθενός και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προσβάλλεται ανθρώπους και πεποιθήσεις με ανάρμοστους σχολιασμούς!

Στο Χριστιανισμό, η αγάπη εκδηλώνεται χωρίς διάκριση προς όλους τους ανθρώπους, φίλους και εχθρούς. Στις άλλες θρησκείες ή δεν υπάρχει η αγάπη ούτε σαν λέξη, ή αν υπάρχει, εκδηλώνεται μόνο προς συγκεκριμένα πρόσωπα.

Μην μπερδεύετε τον κόσμο με αυτά που ο Χριστός πέρασε σαν μήνυμα και με αυτά που στην πραγματικότητα πράττει η Εκκλησία (είτε Ορθόδοξη είτε Καθολική). Η αγάπη είναι αποδοχή, όμως εγώ το μόνο που βλέπω είναι ρατσισμός, διακρίσεις και ξενοφοβία από μέρους σας.

Στα άλλα θρησκεύματα δε συναντούμε Αγίους. Ορισμένα έχουν να παρουσιάσουν ανθρώπους με αρετές και καλοσύνη, Αγίους όμως δεν έχουν. Στο Χριστιανισμό ένα πλήθος ανθρώπων εμπνεύστηκαν από το Θεϊκό μεγαλείο του Χριστού και αφού έφτασαν σε μεγάλο βαθμό πνευματικότητας, ανακηρύχτηκαν Άγιοι.

Λογικό συμπέρασμα: Άμα λέγονται Δάσκαλοι, Σοφοί κλπ, δεν μετράνε γιατί δε λέγονται Άγιοι. Επιχειρηματολογία που τσακίζει!

Καταβλήθηκε προσπάθεια να παρουσιαστούν, κατά τον πιο αντικειμενικό τρόπο, τα βασικά σημεία της διδασκαλίας των κυριότερων θρησκευμάτων του κόσμου.

Μάλλον πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερες Αναρτήσεις Επόμενη σελίδα