26 Μαΐου, 2011

Δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα
Την επιτακτική ανάγκη συναίνεσης όχι μόνο εντός του κυβερνώντος κόμματος και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και μεταξύ των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Τετάρτη (25/05). Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πρόταση περί δημοψηφίσματος, που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ μία ημέρα πριν, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποκλείσει το σχετικό ενδεχόμενο.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές επιδιώκουμε εθνική συναίνεση. Αυτό που αποδείξαμε μέσα σε ένα χρόνο είναι ότι η Ελλάδα μπορεί. Οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο. Εμείς, από την πλευρά της κυβέρνησης, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και αυτό είναι εγγύηση για την ασφάλεια και σιγουριά του κόσμου, ότι θα μείνουμε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές τις αποφάσεις θα τις υλοποιήσουμε, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, εντός του κόμματος και των άλλων κομμάτων, αλλά και στον ελληνικό λαό, τόνισε ο κ. Παπανδρέου εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ, όσον αφορά στην πρόταση του κ. Δασκαλόπουλου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σύμφωνα και με όσα προβλέπει το Σύνταγμα για σπουδαίο εθνικό ζήτημα, για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, φαίνεται πως έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, ωστόσο, δεν έχει παρθεί καμία απόφαση.

Εάν και εφόσον παρθεί απόφαση διενέργειας δημοψηφίσματος, θα είναι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος πάντως, απέφυγε τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Εντός του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον κ. Παπούλια, μεταξύ άλλων:

Σήμερα, περνάει η χώρα μια πολύ δύσκολη συγκυρία σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η κοινή βούληση να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις είναι ένα ισχυρό μήνυμα και για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Και από τις συναντήσεις εγώ έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι υπάρχει ουσιαστικός κοινός τόπος σε πάρα πολλές προτάσεις δημιουργικές, αναπτυξιακές, δίκαιες, αποτελεσματικές. Αλλά αυτό που χρειάζεται είναι αυτά να ενταχθούν μέσα στους στόχους, με πολιτική βούληση όλων μας, να πετύχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που είναι τα ελλείμματα και το χρέος. Διότι αν αυτό δεν το κάνουμε, βεβαίως η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ σύντομα στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Για μένα και η ανησυχία μου η μεγάλη είναι το μεγάλο διακύβευμα της κοινωνικής συνοχής, που απαιτεί αυτή τη στιγμή εθνική συνεννόηση και βέβαια τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας πρέπει να ενισχυθούν, όπως είναι οι άνεργοι και νομίζω πως σ’ αυτή την κατεύθυνση κάτι κάνατε και ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι έχουν δώσει ό,τι ήταν να δώσουν. Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε, απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε:

Γι’ αυτό ακριβώς με τις συζητήσεις που κάναμε, ζητάμε όλες τις πιο δημιουργικές - και όπως είπα - και δίκαιες προτάσεις, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα του ελλείμματος. Παράλληλα όμως να έχουμε και την ανάπτυξη και να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, που πράγματι αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα.

Και η εναλλακτική περίπτωση βεβαίως είναι αυτό που αντιμετωπίσαμε και πέρυσι, να πάει η Ελλάδα σε μία εποχή που μπορεί ακόμα και να φτάσει και πάλι στο φάσμα της χρεοκοπίας, το οποίο βέβαια θα χτυπήσει πρώτα απόλα και κύρια τους αδύναμους.

Δασκαλόπουλος: "Αξιοπρεπής" και "πολιτικά υγιής" λύση το δημοψήφισμα

Η χώρα χρειάζεται συναίνεση εθνικής πνοής. Κι αυτή η συναίνεση θα ήταν περισσότερο εφικτή πέρσι, όταν ξεκινήσαμε αυτή τη διαδρομή και προσφύγαμε στα δανεικά των εταίρων μας. Τώρα πια, μια συναίνεση κομματικού συμβιβασμού δεν αρκεί, γιατί το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5.

Αναφερόμενος στην πρότασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος, τόνισε ότι αποτελεί "πιο υγιή πολιτικά" και πιο "αξιοπρεπή" λύση, καθώς τώρα "υπάρχει ένα βαθύτερο εθνικό διακύβευμα. Το ερώτημα είναι: προχωρούμε τώρα στο δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας; Ή αποχωρούμε μόνοι, χωρίς τους όρους που μας ενοχλούν από τους Ευρωπαίους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύριά τους;".

Υπενθύμισε, ότι πέρσι "ξεκινήσαμε μια προσπάθεια αλλαγής, διότι κάπου πια η ίδια μας η συνείδηση δεν μας επέτρεπε να ανεχόμαστε τη μίζα, την αρπαχτή, την ανομία, την ατιμωρησία... Διότι αυτό το μοντέλο που είχαμε, φαλίρισε. Κάνουμε μια προσπάθεια. Και αν αποτύχουμε, θα τεθούμε εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο", σημείωσε και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις "να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικά με το μέλλον αυτού του τόπου. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπεκφυγής και κανένα άλλοθι", τόνισε.

cosmo.gr


Το δικαίωμα στο δημοψήφισμα και οι προϋποθέσεις του

γράφει ο
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Το σύνταγμα της χώρας μας δίνει δικαίωμα διενέργειας δημοψηφίσματος μόνο στην εκτελεστική εξουσία και στη νομοθετική με προϋποθέσεις. Δυστυχώς δε δίνει το δικαίωμα αυτό ούτε καν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (τον πιο αδύναμο - ίσως - ανάμεσα στους ανώτατους πολιτειακούς άρχοντες όλης της Ευρώπης, μετά την γελοία αναθεώρηση του συντάγματος από το ΠΑΣΟΚ).

Το πνεύμα της συντακτικής του συντάγματος ομάδας υπό τον αείμνηστο Πρόεδρο Κ. Τσάτσο ήταν ότι ο ελληνικός λαός, που μόλις είχε βγεί από τη μεγάλη δοκιμασία της χούντας, δε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει με πλήρη συναίσθηση και αντικειμενική ευθύνη το δικαίωμα αυτό, υπό τόσο το φόβο των πρώην χουντικών που βρίσκονταν ακόμα παντού στη δημόσια διοίκηση και το στράτευμα, όσο και των κάθε λογής επικίνδυνων λαϊκιστών τύπου Παπανδρέου (σε αυτό ίσως είχε κάποιο δίκιο). Όμως, είναι σίγουρο ότι δεν επιθυμούσαν οι συντάκτες να κρατήσουν δέσμιο τον ελληνικό λαό για πάντα σε ένα σύνταγμα που στις χώρες πρότυπα - όπως η Γαλλία - αλλάζει κάθε 25 χρόνια το πολύ.

Έκτοτε, πέρασαν ήδη 36 χρόνια. Η ανάγκη συνταγματικών αναθεωρήσεων ήταν και είναι ορατή. Δυστυχώς, η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία (δηλαδή η κυβέρνηση) ή προτείνει λανθασμένες αλλαγές (βλέπε αναθεώρηση Α. Παπανδρέου) ή δεν παίρνει το αναγκαίο ρίσκο να επιστρέψει στο λαό τις ευθύνες και τα δικαιώματά του. Αλλά και η εκάστοτε αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν καθίσταται ποτέ εφικτή για τις αλλαγές που αληθινά χρειάζονται, γιατί είναι δέσμια των κομματικών συμφερόντων και λαϊκισμών (βλέπε αρνήσεις ΓΑΠ τα προηγούμενα χρόνια).

Το δικαίωμα όμως στο δημοψήφισμα είναι πάντα αναγκαίο. Τόσο ως έκφραση της αντικειμενικότερης λαϊκής βούλησης, όσο και ως αδιαμφισβήτητο κίνητρο διεθνούς πίεσης και ουσιαστικής πολιτικής εντολής.

Θεωρώ αδιανόητο, μετά από 36 χρόνια δημοκρατίας και 31 χρόνια παρουσίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να αρνούνται ακόμα στο λαό οι κρατούντες το δικαίωμα αυτό. Δεν υπάρχει πια καμιά πρόφαση. Δεν υπάρχει πια ικανό ποσοστό αναλφαβητισμού, δεν υπάρχουν φόβοι δικτατορίας ούτε και παραποίησης της λαϊκής βούλησης. Ο ελληνικός λαός είναι ενήλιξ και αυτό ας το πάρουνε χαμπάρι.

Το ζήτημα που τίθεται είναι ένα: πώς μπορούμε να θεσμοθετήσουμε το δημοψήφισμα και για ποια θέματα;

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι προφανής: με ριζική αναθεώρηση του συντάγματος. Στα πρότυπα της Γαλλίας παίρνω το θάρρος να προτείνω. Η οποία με άνεση αλλάζει ριζικά τα όρια και της δομές των εξουσιών, όποτε οι ανάγκες των καιρών το επιβάλλουν. Θα μπορούσα ίσως να θυμίσω πόσο ευπρεπώς και αποτελεσματικά άλλαξε η 4η γαλλική δημοκρατία και έγινε 5η. Γιατί αυτό να είναι απαγορευτικό δηλαδή για το έθνος που γέννησε τη δημοκρατία;

Όσο για το ποια είναι τα θέματα για τα οποία να ζητάται η λαϊκή ετυμηγορία; Εξίσου προφανές: αυτά που πιθανόν να τροποποιούν την εθνική ταυτότητα, την υπόσταση και το χαρακτήρα μας (π.χ. σημαία, σύμβολα, εθνική θρησκεία, εθνική γλώσσα κλπ) ή και τα πολύ βασικά της διάκρισης των εξουσιών και της διεθνούς θέσης της χώρας (π.χ. αρμοδιότητες Προέδρου Δημοκρατίας, πλήρης απεξάρτηση της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική, ύπαρξη συνταγματικού δικαστηρίου, παράδοση εξουσιών σε ξένο παράγοντα, Ευρωπαϊκό Σύνταγμα κλπ).

Το ζήτημα αυτό έχει άμεση σχέση με το προκείμενο, τόσο της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και της διενέργειας δημοψηφίσματος. Το θέτω κατ’ αυτόν τον τρόπο, γιατί προσφάτως ακούστηκε πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και με εξέπληξε δυσάρεστα. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί τώρα το αίτημα και γιατί από τον κ. Δασκαλόπουλο. Οφείλω να ομολογήσω ότι βρίσκω πολύ ύποπτο το αίτημα, γιατί δεν εμπιστεύομαι καθόλου την κρίση και τις σκοπιμότητες τόσο του συγκεκριμένου Συνδέσμου, όσο πολύ περισσότερο του εν ενεργεία προέδρου του. Και ακόμα πιο πολύ, γιατί δεν κατάλαβα ποιο το προκείμενο του αιτήματος. Τι θέλει να αποδείξει; Ποιο ακριβώς ερώτημα επιθυμεί να θέσει στον ελληνικό λαό;

Φοβούμαι πώς εκτός των υποκρυπτόμενων πολιτικών σκοπιμοτήτων είτε στήριξης του Μνημονίου, είτε "ευλύγιστης" παράκαμψης αφενός των συνεπειών της πλήρους αποτυχίας του και αφετέρου της τόσο αυθόρμητα και πλήρους εξαρχής στήριξής του από τον ΣΕΒ, υπάρχει τελικά και ευθύ πολιτειακό θέμα.

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη δημοψηφίσματος για την επιβράβευση ή την καταδίκη, την επιβεβαίωση, την αναθεώρηση ή και την απόσυρση ενός νόμου. Διότι, το Μνημόνιο ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά του (άλλο αν αυτά τώρα προσπαθούν να αποφύγουν την ευθύνη τους κατηγορώντας τη διάδοχη κατάστασή του) και ως εκ τούτου πρόκειται περί Νόμου του Κράτους και όχι βέβαια για συνταγματικής ισχύος ρύθμιση. Ως νόμο του κράτους τον οποίον ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής, οφείλουμε να σεβόμαστε το Μνημόνιο και να το εφαρμόζουμε (και εννοώ φυσικά τους φορείς τους οποίους αφορά, ήτοι βασικά αυτούς της εκτελεστικής εξουσίας). Και ως Νόμο του κράτους να τον αλλάζουμε ή να τον καταργούμε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σιγά την αξία του συγκεκριμένου νόμου, που δήθεν χρειάζεται δημοψήφισμα για να τεθεί σε ισχύ ή να ανατραπεί. Εδώ δεν κάναμε δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δεν κάναμε για το θέμα των ταυτοτήτων, δεν κάναμε για την επικύρωση εισδοχής νέων μελών στην Ε.Ε., δεν κάναμε για το θέμα της απόδοσης ιθαγένειας ή για τη Συνθήκη του Σένγκεν και θα κάνουμε ολόκληρο δημοψήφισμα για ένα ακόμα αποτυχημένο (από τους πολλούς δυστυχώς) νόμο του ΠΑΣΟΚ; Ε όχι δα! Ή να τον αλλάξουν άμεσα αυτοί που τον ψήφισαν ή το ταχύτερο να φύγουν οι αποτυχημένοι από τη μέση και να επιλέξει ο λαός αυτούς που μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα δικά του συμφέροντα και δικαιώματα και όχι των δανειστών και λοιπών ξένων παραγόντων.


Ολυμπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερες Αναρτήσεις Επόμενη σελίδα