01 Ιουνίου, 2011

Η Κάρτα του Πολίτη και η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους

Κάρτα του Πολίτη


Περπατούσα αμέριμνη στην Τσιμισκή, όταν ένας συμπαθής γεράκος μου έδωσε ένα φυλλάδιο. Κοίταξα στα κλεφτά τον τίτλο: "Ανακοίνωσις Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους περί της Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως και της Κάρτας του Πολίτη". Δε θα πω ψέματα... Το μάτι μου γυάλισε μόλις διάβασα τον τίτλο και το τακτοποίηση στην τσάντα μου ώστε να μοιραστώ αυτό το "μαργαριτάρι" μαζί σας!

Εξ αφορμής της προσφάτου καταθέσεως στην Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου "Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση" και την απορρέουσα εκ τούτου μελλοντική έκδοσι της "Κάρτας του Πολίτη", η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους επιθυμεί να επισημάνη τα ακόλουθα:
Η "Κάρτα του Πολίτη" ταυτοποιεί την προσωπικότητα του πολίτη και τον μετατρέπει σε ένα αριθμό του συστήματος της ηλεκτρονικής διακυβερνήσεως. Όλοι οι πολίτες εντάσσονται πλέον σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ελέγχει και επεξεργάζεται τα στοιχεία της προσωπικής του ζωής (οικονομική δραστηριότητης, θέματα υγείας, εργασίας, κοινωνικής συμπεριφοράς κ.λ.π.), καταργώντας ουσιαστικά τις προσωπικές τους ελευθερίες.


Γνωρίζετε τι είναι μια βάση δεδομένων; Την έχετε έστω ακουστά; Οποιαδήποτε συναλλαγή μας με το κράτος, στην ουσία της είναι μια "συναλλαγή" με μια βάση δεδομένων. Από το Ι.Κ.Α. μέχρι το σχολείο. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια βάση δεδομένων, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός κύριου κλειδιού, δηλαδή ενός μοναδικού αναγνωριστικού που θα ταυτοποιεί μοναδικά μια εγγραφή στη βάση. Εάν θέλεις να κλείσεις ραντεβού στο Ι.Κ.Α., δε θα πας να πεις ότι είσαι ο Μπάμπης από τα Γιάννενα, πατέρας 2 παιδιών, ψηλός και με μουστάκι. Αυτό που σε χαρακτηρίζει μοναδικά μέσα στη βάση είναι το ID σου. Ούτε το ονοματεπώνυμο, ούτε ο συνδυασμός του με το πατρώνυμο. Συνεπώς είτε σας αρέσει είτε όχι, είστε ήδη νούμερα (!), από τη στιγμή που τα στοιχεία σας εισάγονται σε μια βάση δεδομένων και συνδυάζονται με ένα μοναδικό ID! Τέλος! Δε μπορεί να δουλέψει αλλιώς το σύστημα. Και στη γραμματεία της σχολής να πάω, τον αριθμό μητρώου μου θα δώσω (ID), όχι το ονοματεπώνυμο.
Εάν συνεπώς το πρόβλημά σας είναι ότι οι περισσότερες αυτές βάσεις θα ενοποιηθούν, τότε είστε ακόμη μεγαλύτερα νούμερα.

Στις προδιαγραφές του συστήματος, δεν αναφέρεται πουθενά η επεξεργασία των δεδομένων, όπως εσείς την εννοείτε. Και διαβάζουμε, από τη σχετική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών:

[...] σχεδιαστικό μας στόχο αποτελεί η ανάπτυξη μίας Κάρτας, η οποία θα περιέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία και αυτά σε μορφή που θα προστατεύονται με απόλυτο και επιστημονικά άρτιο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Καθώς μάλιστα φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο της Κάρτας, επισημαίνουμε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις μας να περιληφθούν στην Κάρτα δεδομένα υγείας ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα και στοιχεία.

Όσο για την καταναλωτική σας συμπεριφορά, δε χρειάζονται την κάρτα του πολίτη. Έχουν όλες τις πληροφορίες για τις αγορές σας, από τις καρτούλες του Μασούτη/Μαρινόπουλου, οπότε αν μη τι άλλο, μην καταντάτε γραφικοί...

Από την Βικιπαιδεια:

Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η Κάρτα του Πολίτη, τόσο εκτυπωμένα στην επιφάνειά της όσο και εντός της έξυπνης κάρτας, θα είναι:

  • αριθμός δημοτολογίου
  • αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)
  • αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
  • αριθμός αστυνομικής ταυτότητας
  • εκλογικός αριθμός

Όπως προείπα δηλαδή, αντί να είμαστε πολλά νούμερα σε πολλές βάσεις, θα είμαστε πολλά νούμερα σε μία βάση. Που είναι το σατανικό masterplan σε αυτό;

Και συνεχίζει το φυλλάδιο:

Επειδή το σύστημα αυτό έχει την δυνατότητα να μετεξελίσσεται εύκολα, θεωρούμε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για τους Χριστιανούς να παραβιάζεται η ελευθερία της θρησκευτικής του συνειδήσεως, στερώντας τους την δυνατότητα να ομολογούν ελεύθερα την πίστη τους και να κηρύσσουν το Ευαγγέλιο του Χριστού. Επειδή μάλιστα η εξουσία χρήσεως του συστήματος αυτού παραδίδεται σε φορείς ακαθόριστους ως προς τον δημόσιο ή ιδιωτικό τους χαρακτήρα και τους δίδεται η ευχέρεια να προσθαφαιρούν στην Κάρτα δεδομένα, υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και της ανεπίγνωστης εκ μέρους των πιστών χρήσεως αντιχριστιανικών συμβόλων.

Κάπου σε αυτό το σημείο άρχισα να δακρύζω... Είστε σίγουροι πως θέλετε να μεταθέσουμε το θέμα στην ελευθερία της θρησκευτικής συνειδήσεως;
Να μιλήσουμε ίσως για τον προσηλυτισμό βρεφών, σε μια ηλικία που δεν είναι σε θέση να επιλέξουν τα ίδια εάν θέλουν να είναι Χριστιανοί ή όχι; Για την υποχρεωτική παρουσία της Εκκλησίας στις πολιτικές ορκωμοσίες; Ή για το γεγονός πως είμαστε υποχρεωμένοι όλοι, Χριστιανοί και μη, να πληρώνουμε τους ορθόδοξους ιερείς ως δημόσιους υπαλλήλους;!

Όταν με τους παραπάνω και ακόμη περισσότερους τρόπους, η Ορθόδοξη Εκκλησία καθημερινώς και επί σειρά ετών, καταστρατηγεί τη δική μου ελευθερία θρησκευτικής συνειδήσεως, με ποιό δικαίωμα επικαλείστε αυτό το επιχείρημα; Λίγη αξιοπρέπεια...
Και επί της ουσίας, πως ακριβώς παραβιάζεται αυτή σας η "ελευθερία" (χούντα θα προτιμούσα να το πω); Τα επιχειρήματά σας είναι πιο ασαφή και από πολιτικό λόγο της αριστεράς.

Τι δεδομένα νομίζετε πως θα μπορούν να προσθαφαιρούν; Τι νομίζετε εν τέλει πως είναι η Κάρτα του Πολίτη; Μπακαλοτέφτερο που όποιος θέλει το ανοίγει και κρατάει σημειώσεις; Τόσο ανίδεοι; Που ακριβώς θα προσθέσουν αυτά τα αόριστα αντιχριστιανικά σύμβολα (πολύ θα θέλατε να κάνετε και λίστα με αυτά); Θα ανοίξουμε το photoshop και δίπλα από το Α.Φ.Μ. θα βάλουμε και έναν ανάποδο σταυρό, έτσι για το γαμώτο. Μετά save και όλα εντάξει!

Το πρώτο φυλλάδιο συνοδευόταν από μια αίτηση με τίτλο "Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη", όπου ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να την στείλει σε έναν αριθμό fax ή μια ταχυδρομική θυρίδα, τα οποία δεν αναφέρονταν σε ποιούς ανήκουν.

Ενδεικτικά, στο δεύτερο φυλλάδιο, αναφέρονται τα εξής:

Με το νόμο 3655/2008 καθιερώθηκε ο ΑΜΚΑ ως δια βίου αριθμός, χωρίς τον οποίο ο πολίτης είναι αποκλεισμένος από τη ζωή.

Από την επίσημη σελίδα διαβάζουμε:

Ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) είναι ουσιαστικά η ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης κάθε εργαζόμενου, συνταξιούχου και προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς τους στη χώρα μας. Με τον ΑΜΚΑ θα εξυπηρετήστε πιο εύκολα και γρήγορα σε όλες σας τις συναλλαγές που αφορούν την εργασία και την ασφάλιση όπως: να προχωρήσετε σε έναρξη απασχόλησης και ασφάλισης, να καταβάλετε τις ασφαλιστικές σας εισφορές, να εκδώσετε ή να ανανεώσετε το βιβλιάριο ασθένειας, να πάρετε τη σύνταξή σας ή τις οποιεσδήποτε παροχές, επιδόματα και βοηθήματα και όλα αυτά με πολύ λιγότερες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τώρα πως την έλλειψη αυτού το μεταφράζουν ως "αποκλεισμό από τη ζωή", θα σας γελάσω.

Μέσω αυτού, όλα τα δεδομένα θα διαβιβάζονται στο υπερ-κομπιούτερ των Βρυξελλών, στο οποίο συγκεντρώνονται πυρετωδώς τα δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Όσο και να έψαξα στον φίλο μου τον Google, δεν βρήκα καμία αξιόπιστη, κατ' εμέ, πηγή που να συνδράμει στην υποστήριξη της παραπάνω δήλωσης. Οι περισσότερες αναρτήσεις αφορούσαν στην αντιγραφή του συγκεκριμένου φυλλαδίου, χωρίς πρόσθετες πληροφορίες.

Το χειρότερο είναι ότι η διασύνδεση γίνεται με κλειδί το δυσώνυμο αριθμό 666...

Μετάφραση παρακαλώ;

Η μόνη μου αντίρρηση ως προς την Κάρτα του Πολίτη, έγκειται στο γεγονός πως απλούστατα είμαστε Έλληνες. Και λυπάμαι, αλλά το Ελληνικό Κράτος δε το εμπιστεύομαι ούτε για να μου μαγειρέψει πατάτες, πόσο μάλλον να αναπτύξει μια ασφαλή εφαρμογή που θα διευκολύνει τις καθημερινές μας συναλλαγές μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερες Αναρτήσεις Επόμενη σελίδα