08 Αυγούστου, 2011

Βίωσε την αλήθεια και φύγε από την πλάνη - Η απάτη των θεολογικών ερμηνειών

Άλλα υποτιτλισμένα βίντεο του Μαχαράτζι, στον ιστοχώρο youtube-translations.σχολιασμός από


Είναι πραγματικά σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσουμε να "χωνέψουμε" το γεγονός πως τα περισσότερα πράγματα γύρω μας, είναι μία ψευδαίσθηση (δηλαδή έχουν τον ίδιο ορισμό με αυτή τη λέξη: η αισθητηριακή αντίληψη ενός πράγματος που δεν υπάρχει). Είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα, με το να προσπαθήσουμε να "δούμε" τον εαυτό μας, σαν μέρος του σύμπαντος. Ακατόρθωτο μέσα στην απλότητά του, γιατί η αντίληψή μας είναι πεπερασμένη. Δεν μας είναι εύκολο να "βγούμε" έξω από το καλά καθορισμένο πλαίσιο της καθημερινότητας/πραγματικότητάς μας. Δεν ξέρουμε τι υπάρχει έξω. Είμαστε ένα "τίποτα" έξω από το κάδρο μας. Αυτή η λανθασμένη πεποίθηση είναι η αιτία της τυφλής μας πίστης πως όλα όσα βλέπουμε, είναι όλα όσα υπάρχουν πραγματικά. Και προκειμένου να επεκτείνουμε την αντίληψή μας, χρειαζόμαστε πρώτα να μας εξηγήσει κάποιος πως λειτουργεί αυτή η "επιπλέον πραγματικότητα", για να νιώσουμε ασφαλείς να "κολυμπήσουμε χωρίς μπρατσάκια".

Πως θα σου εξηγήσει όμως κάποιος τι είναι η Ζωή; Ακόμη και επιστημονικά να προσπαθήσουν να το κάνουν, εξαρτάται πλήρως από την σκοπιά από την οποία εξετάζεις αυτή την έννοια (είσαι βιολόγος; Φιλόσοφος; Χημικός;). Γιατί επιτρέπουμε στον εαυτό μας, να διαβάζουν άλλοι για εμάς, το εγχειρίδιο της Ζωής; Δεχόμενοι την αξία πως όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, πως μας επιτρέπουμε να ζούμε βάση εγχειριδίων άλλων; Πόσο μάλλον όταν αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν να κάνουν με την ίδια μας την ψυχή, την οποία όλα τα δόγματα υποστηρίζουν πως έχουν τον τρόπο, το μαγικό εγχειρίδιο, για να την εξελίξεις; Με αυτή τη λογική, δεν είμαστε τίποτε άλλο από iphones, όπως αναφέρει και στο video και για όλους μας ισχύουν οι ίδιες οδηγίες χρήσεως.

Κάποιοι, για χάρην αντίλογου, θα έλεγαν "τι σε κάνει να νομίζεις πως είσαι κάτι το διαφορετικό, από μία καλοκουρδισμένη μηχανή, για να χρίζεις διαφορετικής αντιμετώπισης από ένα άλλο ανθρώπινο ον;". Κοιτώντας γύρω μου την πλειοψηφία του ανθρώπινου είδους, έχω την παρόρμηση να συμφωνήσω μαζί τους. Φταίει η απογοήτευση; Η απέχθεια; Ίσως... Μου αρκεί όμως το επόμενο ξημέρωμα που θα αντικρύσω, για να χαμογελάσω ξανά, γεμάτη ελπίδα.

Αυτό που μας διαφοροποιεί, που μας καθιστά μοναδικούς στο ανθρώπινο είδος, δεν είναι κάτι που μπορώ να σου εξηγήσω. Θα πρέπει να βρεις το δικό σου εγχειρίδιο. Δεν θα σου πω τι είναι η Ζωή, γιατί η Ζωή η δική σου δεν είναι ίδια με την δική μου και το να σου δώσω το δικό μου εγχειρίδιο σαν οδηγό σου, είναι έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερες Αναρτήσεις Επόμενη σελίδα