21 Μαΐου, 2012

Διαφορετικές προσεγγίσεις της έννοιας “πνευματική ελευθερία”

Πνευματική Ελευθερία
γράφει ο


Με τον όρο πνευματική ελευθερία μπορεί να νομίζει κανείς ότι οι άνθρωποι εννοούν το ίδιο ακριβώς πράγμα, όλοι τους. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, θα εκθέσω μερικές ερμηνείες που έχω αντιληφθεί, χωρίς φυσικά να αποκλείω το γεγονός να υπάρχουν και άλλες άγνωστες σε μένα.

 1. Ελευθερία μέσω της επίτευξης των απόλυτων ικανοτήτων μέσα στο φυσικό σύμπαν: Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που θεωρεί πως μέρος, αν όχι η ίδια η πνευματική ελευθερία συνίσταται στην ικανότητα κάποιου να παραβιάζει, να υπερσκελίζει ή να ελέγχει πλήρως τους φυσικούς νόμους. Σε απλή γλώσσα, μιλάμε για την ικανότητα ενός ανθρώπου να κάνει πράγματα όπως το να εμφανίζει ή να εξαφανίζει ύλη, να υπερνικά την βαρύτητα, να βλέπει πίσω από τη μάζα, να μπορεί να παράγει τεράστιες ή οποιεσδήποτε τιμές δύναμης, χωρίς να υπάρχει περιορισμός από κανένα μέτρο της "πραγματικότητας". Αυτή είναι η ελευθερία μέσω της πλήρης αιτιότητας στο φυσικό σύμπαν.
 2. Ελευθερία μέσω της ικανότητας να είσαι ήρεμος απέναντι σε οτιδήποτε: ένας άλλος τρόπος να λεχθεί αυτό είναι "η προθυμία κανείς να βιώνει οτιδήποτε". Μη γίνει κάποια σύγχυση ανάμεσα στους όρους "προθυμία" και στην ιδέα της "επιλογής". Το να είναι κανείς πρόθυμος να βιώνει οτιδήποτε δε σημαίνει ότι το επιλέγει. Το λέω αυτό επειδή ένα άτομο που μπορεί να είναι ήρεμο μπροστά στην πιθανότητα να πεθάνει, δε σημαίνει ότι δε θέλει να ζήσει και πως δε θα παλέψει ολόψυχα γι' αυτό. Εν τέλει, αυτή η ελευθερία είναι περισσότερο ψυχολογική αν θέλουμε να το θέσουμε έτσι.
 3. Ελευθερία μέσω της σοφίας (ή σωστής γνώσης): Αυτό πρόκειται για ένα είδος ελευθερίας που ψάχνουν εκείνοι που εντοπίζουν ως αγαθό την εύρεση ή και απόκτιση όλης της πιθανής γνώσης που μπορεί να υπάρχει. Αναφέρεται περισσότερο στην κατοχή των πληροφοριών και στην βεβαιότητα σχετικά με την αλήθεια αυτών. Δεν υπάρχει κανένα ερώτημα στο αν η γνώση έχει μεγάλα οφέλη για τον άνθρωπο φυσικά.

Η μόνη θέση που θέλω να πάρω σχετικά με τα παραπάνω, είναι ότι κάποιος που ξεκινά το μονοπάτι του προς τον στόχο "πνευματική ελευθερία", είναι καλό να σκέφτεται που και που σε ποιον ακριβώς στόχο θέλει να πάει, αν αυτό που μελετά, εξασκείτε ή κάνει εν γένει, τον οδηγεί προς τα εκεί και αν τελικά, μετά από οποιοδήποτε χρονικό τμήμα, έχει όντως προσεγγίσει ή όχι αυτόν τον στόχο.

Υ.Γ.: Όποιος εντοπίσει επιπλέον ερμηνείες και προσεγγίσεις στο θέμα της "πνευματικής ελευθερίας", παροτρύνεται να τις φέρει σε κοινή θέα για μένα και οποιονδήποτε άλλο θέλει.

3 σχόλια:

 1. Προσωπική μου άποψη είναι πως, πνευματική ελευθερία είναι όλα τα παραπάνω. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι ποιότητες που αναφέρεις δείχνουν πως ο άνθρωπος έχει σπάσει κάποια συγκεκριμένα "δεσμά" που περιορίζουν τους ορίζοντές μας, με αποτέλεσμα να μένουμε "στάσιμοι" ή αλλιώς "μέτριοι".

  Η επιρροή μας πάνω στην ύλη (παράδειγμα πρώτο) αλλά και πάνω στον ψυχισμό μας (παράδειγμα δεύτερο), είναι σίγουρα ενδείξεις πνευματικής ελευθερίας, όπως το αναφέρεις, το τρίτο όμως θα το χαρακτήριζα περισσότερο ως την αφετηρία του ταξιδιού με την κατάληξη αυτή.
  Όλα ξεκινάνε από την πείνα μας να μάθουμε, να εξελιχθούμε, να υπερβούμε.

  Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως στον καθένα, και στον βαθμό που είναι ελεύθερος, τα χαρακτηριστικά μπορεί να διαφέρουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πνευματική Ελευθερία.

  Αρχικά πρέπει να προσδιοριστεί ο όρος Ελευθερία , πριν κάνουμε το συνειδησιακό άλμα στην αναζήτηση της πνευματικής ελευθερίας. Η Ελευθερία μπορεί να χαρακτηριστεί ως το Να μπορεί κανείς να εκδηλωθεί οπως αγαπά και να δράσει αντίστοιχα σε ενα κοινωνικό περιβάλλον, με αρχές-κανόνες και αξίες τέτοιες που να μην τον δεσμεύουν - περιορίζουν - καταπιέζουν. Ελευθερία επίσης σημαίνει, ο καθένας να είναι ικανός να αποφασίζει για το ατομο του , δίχως να καταπιέζεται η να κινδυνεύει για τις Χ επιλογές του απο τους υπολοίπους. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως Ελευθερία δεν υφίσταται - ακόμα- στον κόσμο μας . Έναν κόσμο πολλαπλών ταχυτήτων, ανθρώπων, διανοιών. Εναν κόσμο που θα πρεπε να κατακτήσει την Ισότητα κάθε ανθρώπου, μα παράλληλα να σεβαστεί και την διαφορετικότητα του καθένα σε μια και μόνο φράση "Κάνε οτι θες, αρκεί να μην παρεμποδίζεις και να σέβεσαι τα θέλω του διπλανού σου". Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας στην κατάκτηση της ελευθερίας. Απαιτεί ωριμότητα και βαθύτατη παιδεία, πράγμα που δυστυχώς, δεν υφίσταται ούτε κατα διάνοια. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου για να είναι ελεύθερος είναι η ιδια η ύλη και τα πάθη της, με αποτέλεσμα ανθρώπους έρμαια των παθών - Εγωπαθής- οι οποίοι ούτε τον εαυτό τους σέβονται, ούτε τους άλλους. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως Ελευθερία δίχως διακριτά ορια και φραγμούς εσωτερικούς και εξωτερικούς δεν μπορεί να υπάρξει. Αρκεί ομως αυτά τα ορια να θεσπίζονται απο το Άτομο σε μια αυτο-συνειδησιακή ορμή, κι οχι απο τρίτους εξωγενής παράγοντες (θρησκείες - κράτη - καθεστώτα - παραδόσεις κ.ο.κ).

  Τώρα, για την πνευματική ελευθερία...Κατ εμε, είναι μόνο ενα πράγμα.

  Η κατάκτηση υψηλής συνείδησης , σε τέτοιο βαθμό, που να "βλέπει" πίσω απο το πέπλο και να αυτο-ορίζει την ύπαρξη της, σε σημείο που να καθίσταται κανείς Γνωστικός της ουσίας των πραγμάτων. Ούτε η πολυμάθεια μπορεί να το πετύχει αυτό, ούτε μαγικά τρίκ διαμόρφωσης της ύλης αλα χάρυ πότερ. Πνευματικά ελεύθερος, μπορεί να χαρακτηριστεί ο Γνώστης της ύπαρξης, ο αυτο-ορισμένος αστήρ, που αυτοφωτίζεται, αυτο-ορίζεται και αυτοπραγματώνεται, σε τέτοιο βαθμό , που να γνωρίζει την θέση του στο σύμπαν και στην κοινωνία/συνανθρώπους του. Εαν η πνευματική ελευθερία για κάποιον, μετά απο βύθιση συνειδησιακή είναι να προσκυνάει τον θεό του, η κάποιον συνάνθρωπο του, τότε ολοι οφείλουν να το σεβαστούν.

  Η ελευθερία είναι αίσθηση, οχι "κατάσταση". Και με βάση αυτό, ελεύθερος κανείς, μπορεί να ναι στις πιο ανεξάρτητες, η στις πιο εξαρτημένες περιστάσεις..Αρκεί, να ναι μετά απο συνειδητή επιλογή και συνειδησιακή κατάκτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πνευματικοτητα ειναι επισης η απελευθερωση απο τα παθη της ψυχης.Η ψυχη χωριζεται σε δυο μερη,καρδια και νου.
  Ειτε μπορει να λεχθει καπως αλλιως,οπως διευρυνση της συνειδητοτητας.Η συνειδητοτητα διευρυνεται απο μονη της καθως μεγαλωνουμε και αλλαζουμε επιλογες,τροπους ζωης και σκεψεις.Αυτα αφηνουν το αποτυπωμα τους στην ψυχη μας.Δεν καταδικαζουμε κατι που διαλεξαμε παλαιοτερα να ακολουθησουμε απλα προχωραμε μπροστα.
  Η στροφη προς τα "μεσα" προς τον εαυτο και κυριως η καλλιεργεια της ψυχης και οι αρετες της ειναι αυτα που διεπουν εναν πνευματικο ανθρωπο με τη καθαρη εννοια της λεξεως.Πρεπει να καταλαβαινει και να διαβαζει πισω απο τα λογια και τις λεξεις.Να μαθει να διαβαζει τους σκοπους πισω απο τα φαινομενα.
  Να μαθει τους νομους που διεπουν τον εαυτο του,να εχει δηλαδη την αυτογνωσια και να ολοκληρωθει σαν ατομο.Επειτα να ολοκληρωσει μισολογα,μισοτελειωμενες υποθεσεις κι ετσι να βρει και να εκπληρωσει τους σκοπο της ζωης του,με δικη του προσπαθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Νεότερες Αναρτήσεις Επόμενη σελίδα