19 Ιουνίου, 2013

190 χρόνια Πελατειακού Κράτους

190 χρόνια Πελατειακού Κράτους
γράφει ο Fotis Giann


Μια μικρή παρένθεση στην σιωπή μου: υπάρχουμε σαν κράτος 190 χρόνια, χάρη στα δανεικά των ευρωπαίων (τίποτα δεν τελείωσε χθες. Όλα τώρα, πραγματικά αρχίζουν).

Όταν κατέθεσα το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ τον Αύγουστο του 2011, 70 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα!!

Ηλίας Μόσιαλος

Ο κ. Μόσιαλος που προσπάθησε να αλλάξει την αμαρτωλή ΕΡΤ, με αυτήν την δημόσια δήλωσή του τα είπε όλα!! Περιέγραψε σύντομα και με απλά λόγια τον πυρήνα του προβλήματος του Νεοελληνικού κράτους.
Ένα πελατειακό βουλευτικό πολιτικό σύστημα 180 ετών από συστάσεως του Νεοελληνικού κράτους. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, ακόμα και όταν δεν έχει! Και ο Βουλευτής-"Βολευτής", δικαιώνει τον πελάτη. Έτσι ώστε ο πελάτης να τον ξαναστείλει στην Βουλή. Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζεται σε αυτήν την Χώρα 180 χρόνια τώρα. Σε όλα τα επίπεδα.

Οι Βουλευτές, δεξιοί, κεντρώοι, κεντροαριστεροί, αριστεροί. Το ίδιο και οι πελάτες. Δεξιοί, κεντρώοι, κεντροαριστεροί, αριστεροί.

Ο νέος "βολευτής", αριστερός, Τσίπρας, πλειοδοτεί πια και έχει πάρει κεφάλι σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι των 180 ετών, έναντι των άλλων "βολευτών". Των άλλων "βολευτών" που βρίσκονται σε μία πραγματική σύγκρουση με τον πραγματικό "βολευτικό" εαυτό τους.
Θέλουν να αντισταθούν στην πλειοδοσία Τσίπρα δια της δικής τους πλειοδοσίας προς τους ίδιους πελάτες, αλλά εμποδίζονται καθώς έχουν αναλάβει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις έναντι των Ευρωπαίων δανειστών, προκειμένου να αλλάξουν αυτό το σάπιο κράτος και το σαπισμένο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Αυτή η αντίφαση είναι που δημιουργεί και θα δημιουργεί μια λανθάνουσα, αλλά και πολλές φορές άμεσα εκδηλούμενη πολιτική αστάθεια που υπάρχει και θα υπάρχει για πάρα-πολύ καιρό ακόμα.

Το έργο θα έχει πολλές ακόμα συνέχειες και θα είναι "συναρπαστικό".
Τουλάχιστον... δεν θα πλήξουμε.

Ποια τρικομματική;

H Tρικομματική κυβέρνηση ήταν μία προσπάθεια να δείξουμε στους Ευρωπαίους πως δήθεν έχουμε την πολιτική βούληση να αλλάξουμε αυτό το πελατειακό κράτος-μπουρδέλο που έχουμε στήσει εδώ και 35 χρόνια, πάλι με δανεικά. Το πελατειακό κράτος όμως λειτουργεί εδώ και 180 χρόνια και δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Δηλαδή, η λύση της τρικομματικής ήταν για "να τους πάρουμε τα λεφτά", έτσι απλά. Τα υπόλοιπα περί μεταρρυθμίσεων στις δομές του κράτους, είναι ένα Ελληνικό παραμύθι του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του. Το ίδιο έκαναν και οι πρώτες σκιώδεις κυβερνήσεις και εθνοσυνελεύσεις της πρώτης πενταετίας 1822-1827. Τότε που ξανά-κοροιδεύαμε τους ξένους πως δήθεν θα στήσουμε ένα σοβαρό κράτος, με όλες αυτές τις συμμορίες των κλεφταρματωλών, Μωραϊτών και Ρουμελιωτών. Στο τέλος προέκυψε τρομακτικό αδιέξοδο. Ήρθε ο Ιμπραήμ, μετά το Ναυαρίνο, μετά ο Καποδίστριας και αφού τον δολοφονήσαμε, από τότε συνεχίζουμε το ίδιο βιολί της κοροϊδίας. Οι οπλαρχηγοί και οι αρχηγοί των κλεφταρματωλών γίνανε Βουλευτές και υπουργοί, τα πρωτοπαλλήκαρά τους γίνανε κομματάρχες και ένας Λαός εξανδραποδισμένος από τότε, ζει σε αυτόν τον μύλο του βρώμικου και διεφθαρμένου πελατειακού κράτους.

Το ίδιο είμαστε και σήμερα. Η ιστορία συνεχίζεται εδώ και 190 χρόνια, χωρίς κανένα διέξοδο. Στηριζόμαστε στα δεκανίκια των δανεικών. Χάρη σε αυτά τα δανεικά υπάρχουμε σαν κράτος εδώ και 190 χρόνια, αλλιώς θα είχαμε εξαφανιστεί από τον Χάρτη.

Τούτες τις μέρες, το "Έθνος" για μια ακόμα φορά αναδύθηκε από τις στάχτες του και ξανά με την ΕΡΤ προς την δόξα τραβά. Με το αριστερό χέρι υψωμένο σαν γροθιά και το δεξί στην ζητιανιά των Ευρωπαικών δανείων. Ταυτόχρονα, ως συνδικαλιστικοί ζητιάνοι ενός παρακράτους, κάψαμε την σημαία των κρατών της Ε.Ε. από την οποία σιτιζόμαστε. Όταν σε λίγους μήνες τα δημόσια ταμεία αδειάσουν και θα κοιτάνε πολλοί τα παιδιά τους να είναι στα σπίτια άνεργα, όταν οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τα 2.000.000 εκατομμύρια, όταν οι συντάξεις θα καταρρεύσουν επειδή κάποτε το "Έθνος" αντιστάθηκε για μια ακόμα φορά σθεναρά στον Γιαννίτση, τότε θα προτείνω να γεμίσουμε τα στομάχια μας με μια "μερίδα ΕΡΤ με τζατζίκι και τηγανιτές πατάτες Νευροκοπίου". Αλλά για καμμία σοβαρή επιχείρηση, καμμία σοβαρή επένδυση, καμμία σοβαρή παραγωγική μονάδα που να εξάγει, καμμία συγκίνηση δεν έχει επιδειχθεί από την κοινωνία. Ας φάμε λοιπόν ΕΡΤ να χορτάσουμε να τελειώνουμε.

Είμαστε στην αρχή

Το πολιτικό αδιέξοδο και η πολιτική αστάθεια ήρθαν για να μείνουν εδώ για πολύ καιρό. Εκτός από τα χρόνια της μεταπολίτευσης των δανεικών και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, η χώρα από το 1821 ήταν σε μία σχεδόν μόνιμη πολιτική αστάθεια. Με αφορμή την οικονομική κρίση, βγήκαν στην επιφάνεια λανθάνουσες καταστάσεις που υπάρχουν στα εσώψυχα της Νεολληνικής κοινωνίας. Οι εκλογές ως σενάριο της τελευταίας στιγμής θα επανέλθει σύντομα και θα έρχεται συνέχεια, καθώς το Ελληνικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του παραμένει αδιόρθωτο και πελατειακό. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολύ σκληρές, αλλά κανείς δεν τις λέει. Όλοι υποκρίνονται πως ο Βασιλιάς του παραμυθιού φοράει στολή, ενώ είναι γυμνός! Οι τοπικές κοινωνίες θα αντισταθούν έντονα σε κάθε επενδυτική δραστηριότητα. Οι συντεχνίες το ίδιο. Η Ελληνική κοινωνία είναι το ίδιο το πολιτικό της σύστημα, ταυτισμένη με αυτό.

"Άμα δεν ταιριάζαμε, δεν θα συμπεθεριάζαμε", λέει η πολύ σοφή παροιμία.
Η Ελληνική κοινωνία είναι καθηλωμένη σε νοοτροπίες, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται σε ένα μακρυνό παρελθόν, τότε που συστάθηκε το Νεοελληνικό κράτος.

Είμαστε ένα Κράτος καχεκτικό, είμαστε μία κοινωνία ιδεολογικά καθηλωμένη σε μύθους, σε ιδεολογήματα, σε πολιτικά παραμύθια, σε συναισθηματισμούς, βουτηγμένη στον λαϊκισμό, κοινωνία γεμάτη πολιτικό οπαδισμό-χουλιγκανισμό, ιδεοληψίες, θρησκοληψία, φαντασιώσεις του κώλου και μπόλικες νοσταλγίες και αναμνήσεις παντός είδους. Αλλά από σοβαρές ιδέες για επενδύσεις μηδέν. Και ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει εδώ να ακουμπήσει τα ωραία του λεφτουδάκια; Μαλάκας είναι; Στην χώρα που ο ορθολογισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

H Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες!! Οι Έλληνες δεν έχω ακόμα καταλάβει που ανήκουν.
Στην Ελλάδα; Μπα! Δεν νομίζω! Αυτό είναι το διαχρονικό υπαρξιακό πρόβλημα 190 ετών. Άλυτο προς το παρόν και πηγή όλων των προβλημάτων.

Tο ότι αποφύγαμε τις εκλογές (προσωρινά, αν τις αποφύγαμε, οψόμεθα την Τετάρτη) αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα της προσωρινής διαταγής του Σ.τ.Ε. Απόφασης που ούτως ή άλλως ήταν στην γραμμή του "ήξεις αφίξεις ούκ", που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν 11.000.000 ερμηνείες, όσοι και οι Έλληνες!

Αν αποφύγαμε προσωρινά τις εκλογές (αν λέω), αυτό έγκειται στις αφόρητες πιέσεις των δανειστών (καλή τους ώρα), που δεν άφησαν τους Έλληνες πολιτικούς να τα κάνουν όλα, εν μέσω θέρους, Γης μαδιάμ, για χάρη των πελατών-ψηφοφόρων τους (όπως τα έχουν κάνει πολλές φορές στην Ιστορία) και τους ανάγκασαν να κάτσουν με το ζόρι στο τραπέζι. Τα δανεικά μας ενώνουν όλους, όλο το Έθνος, εδώ και 190 χρόνια. Δάνεια προς "λαική κατανάλωση" καί Ζήτω το Έθνος!!
Αλλιώς, αν μας άφηναν μόνους μας να αποφασίσουμε, θα γινόταν εδώ της Κορέας. Για γεωπολιτικούς και μόνο λόγους μας έκαναν κράτος και μας συντηρούν ακόμα ως κράτος. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι η Ιστορία τραβάει στο διηνεκές. Η Τρικομματική είναι και για αυτούς μία λύση ανάγκης.
Απέναντι στο απόλυτο μπάχαλο του Λαικισμού: ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΟΝΑΖΙ-ΚΚΕ-ΑΝΈΛΛ και συνδικαλιστικής κλεπτοκρατίας, προτιμούν απλά τους μονόφθαλμους, έως ολίγον τυφλούς, μπας και κούτσα-κούτσα μπορέσει, αν μπορέσει, να γίνει κάτι σε αυτό το μπουρδέλο.

Πως το έλεγε μωρέ ο άλλος περιγράφοντας την κατάσταση επί Καποδίστρια στην Ελλάδα:

Δημοκρατία τότε εννοούσαν οι Έλληνες, αλλά ασυδοσία ουσιαστικά ήθελαν. Να κάνει ο καθένας στον τομέα του ό,τι γουστάρει και λογαριασμό να μην δίνει στον άλλο. Καλή ώρα όπως και σήμερα.

Β. Ραφαηλίδης (εκ της αριστεράς προερχόμενος)

Κατάληψη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Μέ αφορμή το παραπάνω απόσπασμα του Β. Ραφαηλίδη, θα ήθελα να σας θυμίσω κάτι.
Τον Γενάρη τοτ 2011, επί εποχής κυβερνήσεως Γ.Α.Π, οι αγρότες των Σερρών αποφάσισαν να αποκλείσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο τότε Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών, με αστυνομική διάταξη (δικαίωμα που του παρέχει τό σύνταγμα) απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις τρακτέρ στον Εθνικό δρόμο Σιδηρόκαστρο-Προμαχώνας, προκειμένου να μην γίνουμε για μια ακόμα φορά διεθνώς ξεφτίλα. Η Ν.Δ. τότε, δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Μαρκόπουλου, κατήγγειλε την πράξη αυτή ως αναβίωση της Χούντας. Και όλη η αριστερά, αλλά και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδειξαν έντονη δυσαρέσκεια. Δείγμα ξεκάθαρο πως σε κάθε περίπτωση, ανάλογα το ποιός είναι στην κυβέρνηση, εμείς ως Νεοέλληνες έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας.
Κοινώς, έχουμε εξισώσει την ασυδοσία με την δημοκρατία. Δεν είναι τωρινό αυτό. Και αυτό πηγάζει από τότε, από το 1821!

Βοιωτία και Βοστώνη

Στην Βοστώνη η αστυνομία είπε στον κόσμο να παραμείνει για δύο 24ωρα σπίτια τους, για να διευκολυνθούν να βρουν τους δύο τρομοκράτες.

Εάν τολμήσει να πει η Ελληνική Αστυνομία στους κατοίκους της Βοιωτίας να μείνουν στα σπίτια τους για δύο μέρες προκειμένου να διευκολυνθούν να βρούν τους δραπέτες ληστές με τα καλάσνικοφ, θα ξεσηκωθεί το σύμπαν. Θα καταγγελθεί ως προσπάθεια επιβολής στρατιωτικού νόμου!!

Συμπέρασμα: κωμικοτραγικής ιστορίας του Νεοελληνικού κράτους... Συνέχεια!!!

Υ.Γ.: μια παρένθεση στην σιωπή μου ήταν αυτή η ανάρτηση. Θα επανέλθω δριμύτερος όταν φτιαχτεί...η νέα "αναγεννημένη ΕΡΤ" με την παλιά ΕΡΤ ανοικτή!!!
Όπως το ίδιο "αναγεννημένη" θα γίνει η Ελληνική δημόσια διοίκηση, η Δικαιοσύνη ,το "νέο παραγωγικό μοντέλο", η παιδεία, τα Νοσοκομεία και το Ελληνικό κράτος γενικά. Πότε θα γίνουν όλα αυτά;; Μα του Αγίου (ας μην το πω καλύτερα) ανήμερα!!! Το καταλάβατε θαρρώ!


Ανάρτηση στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερες Αναρτήσεις Επόμενη σελίδα