01 Αυγούστου, 2013

Η υποκρισία της καταπολέμησης των εθισμών

Bottle on beach
γράφει η xristiana sophia


...γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε κανένα εθισμό...

Κάθε φορά που αρχίζω να γράφω, αισθάνομαι μια πραγματική πρόκληση να καταφέρω να διατυπώσω κάθε σκέψη, επίγνωση και εικόνα που βρίσκονται στο μυαλό μου, λεκτικά. Και κάθε φορά συνειδητοποιώ ότι αυτό είναι αδύνατον. Υπάρχουν τόσες πολλές οπτικές και επίπεδα σε κάθε θέμα, που δεν γίνεται να εκφραστούν λεκτικά. Για το λόγο αυτό, τα άρθρα μου χρησιμεύουν μόνο ως έναυσμα, για να βοηθήσουμε τον επιφανειακό νου να αρχίσει να σκέφτεται διαφορετικά και να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας.

Οι εθισμοί είναι ένα τεράστιο θέμα, το οποίο θ’ αγγίξω μόνο γενικά, ενώ ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά για τον εαυτό του, σε συγκεκριμένους εθισμούς του.

Ο ορισμός του εθισμού, με απλά λόγια, είναι όταν η δράση μας είναι μηχανική, ασυνείδητη. Θεωρούμε ότι η επαναλαμβανόμενη αυτή μηχανική αντίδρασή μας, δεσμεύει τη θέλησή μας και φαίνεται να είμαστε ανίκανοι να απαλλαγούμε από αυτήν.

Οι εθισμοί ποικίλουν και βρίσκονται σε όλους τους τομείς της ζωής. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, αν και σύμφωνα με τα κοινωνικά δεδομένα, οι πιο γνωστές και αποδεκτές μορφές εθισμού είναι αυτές που μπορούμε να διαπιστώσουμε στην επιφάνεια της ύπαρξής μας: το κάπνισμα, το αλκοόλ, η πολυφαγία, τα ναρκωτικά (συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων), το δάγκωμα των νυχιών, κλπ. Όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι εθισμοί, λιγότερο γνωστοί αλλά πιο ισχυροί ακριβώς γιατί είναι αθέατοι και "φυσιολογικές" συμπεριφορές για τη μάζα: η προσκόλληση σε άλλους, ο ρόλος του θύματος, η απληστία των "αναγκών", η υπερβολική κοινωνικοποίηση, το σύνδρομο του σωτήρα, η φιλανθρωπία, η υπερκατανάλωση, η εργασιομανία, η μανία της τεχνολογίας και πολλοί άλλοι.
Η τραγωδία του προγραμματισμού μας είναι ότι στρεφόμαστε κατά των εθισμών, πράγμα που τους καθιστά ακόμα ισχυρότερους και πιο ασυνείδητους απ’ ότι ήδη είναι. Υπάρχει άπλετη κριτική, τόνοι απόρριψης (και αυτό-απόρριψης) και τεράστια ανάγκη να "βοηθηθούν τα θύματα", η οποία ανάγκη παρεμπιπτόντως, συνήθως πηγάζει από την ανάγκη του εγώ να παρουσιάζεται σημαντικό, καλοπροαίρετο και σωστό (εγώ ξέρω). Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το σύστημα σκέψης, ευδοκιμούν οι εθιστικές συμπεριφορές και "κρυφά", το ίδιο σύστημα σκέψης τις στηρίζει. Το όλο σκηνικό είναι άκρως υποκριτικό, για κάποιον με εσωτερική όραση... και λυπητερό!

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος που μπορείτε να σταματήσετε έναν εθισμό. Αρχικά, όταν ο νους αντιλαμβάνεται την απειλή της "διακοπής", θα επιστρατεύσει κάθε μηχανισμό άμυνας για να ενισχύσει αυτό που θέλετε να σταματήσετε, γιατί δεν αποδέχεται με κανένα τρόπο την απώλεια ή το κενό. Δεν μπορεί να υπάρξει στο κενό. Όταν επικεντρώνεστε λοιπόν στη "διακοπή", εξακολουθείτε να επικεντρώνεστε σε αυτό που είστε εθισμένοι. Ως εκ τούτου, το ενισχύετε ασυνείδητα. Δεν έχετε βρει κάτι αρκετά ισχυρό ώστε να αντικαταστήσει τον εθισμό, οπότε το εγώ δεν επιτρέπει στο "τίποτα" να επικρατήσει. Γεμίζει άμεσα το χάσμα της απειλής με περισσότερο από αυτόν που γνωρίζει και του είναι οικείο.

Ο άλλος λόγος που δεν μπορείτε να σταματήσετε έναν εθισμό, είναι επειδή απορρίπτετε τον εαυτό σας για αυτό. Συνειδητά ή ασυνείδητα, κατακρίνετε τον εαυτό σας για τον εθισμό σας, για την έλλειψη θέλησής σας να αποδεσμευτείτε και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Κάθε αυτοκριτική προσθέτει στην ενίσχυση του εθισμού, με τον οποίο έχετε ταυτιστεί. Η τραγωδία είναι ότι δεν έχετε διδαχθεί πώς να διαχωρίζετε τον εαυτό σας από τις σκέψεις σας, τις ενέργειές σας, το εγώ σας. Έτσι, παραμένετε ανίσχυροι, πολεμώντας έναν εχθρό για τον οποίο γνωρίζετε ελάχιστα ή και τίποτα.

Ένα άλλο ζήτημα, είναι ότι ολόκληρη η κοινωνία και ο τρόπος σκέψης σας εστιάζεται στα συμπτώματα. Αντιλαμβάνεστε αυτό το οποίο μπορείτε να δείτε και είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός ολόκληρου σύμπαντος μέσα σας, που παραμένει ανεξερεύνητο και άγνωστο! Το μεγαλύτερο μέρος του εαυτού σας παραμένει κρυμμένο από τη συνειδητότητα και φοβικό (γιατί είναι άγνωστο), ενώ συνεχίζετε να εστιάζεστε και να πολεμάτε τα συμπτώματα. Τίποτα δεν αλλάζει. Ακόμα και υπάρξει αλλαγή, θα συμβεί μόνο στο επιφανειακό επίπεδο και θα είναι βραχυπρόθεσμη. Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχουν επιβάλει ή αναπτύξει τη θέλησή τους και έχουν σταματήσει κάποιο εθισμό όπως το κάπνισμα ή τα ναρκωτικά. Η πραγματικότητα που δεν θέλουν να αντιληφθούν είναι ότι έχουν αντικατασταθεί τον αρχικό εθισμό με κάποιον άλλον, λιγότερο εμφανή, που ο επιφανειακός (σκεπτόμενος) νους δεν μπορεί να συνδέσει, αδυνατώντας να συνδιάσει τα κομματάκια του παζλ.

Οι εξαρτήσεις κρύβουν πάντα επιγνώσεις και μαθήματα που δεν μπορείτε να αντιληφθείτε ή να χρησιμοποιήσετε, όσο εξασκείστε στις πιο πάνω πρακτικές, εναντίον των εθισμών και εναντίον του εαυτού σας. Υπάρχει λόγος για τα πάντα, τα πάντα είναι συμβολικά στη ζωή. Ωστόσο, οι συμβολισμοί είναι υποκειμενικοί. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του κωδικό αναφοράς, τους δικούς του συμβολισμούς, που χρειάζεται να αποκαλύψει και να αποκωδικοποιήσει, για τον εαυτό του. Χρειάζεται εργασία με τον εαυτό, κάτι που (ακόμα) λίγοι είναι πρόθυμοι να κάνουν. Μέχρι να βρείτε τι κρύβεται πίσω από τον εθισμό, παραμένει συνήθεια που ελέγχει το νου σας και άρα Εσάς!

Πολλοί υποθέτουν επίσης, ότι μπορούν να "ξεγελάσουν το νου τους". Αλλά αυτό σημαίνει ότι υποτιμούν τον νου και τον εαυτό τους οικτρά. Είναι ένα άλλο τέχνασμα που το εγώ έχει εξειδικευθεί να προσπερνά, ισχυροποιώντας την κυριαρχία του επάνω σας. Όσο κι αν λέτε στον εαυτό σας ότι θέλετε να σταματήσετε το ποτό γιατί καταστρέφει τις σχέσεις σας, όσο κι αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα γιατί θέλετε να είστε υγιείς, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Καμία ποσότητα θετικής σκέψης ή οραματισμού δεν θα σταματήσουν τον εθισμό. Το βλέπετε αυτό; Το έχετε ανακαλύψει ήδη; Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή υποτιμάτε το νου σας. Αγνοείτε εντελώς τον τρόπο προγραμματισμού του νου σας, τον τρόπο που σκέφτεστε και ακόμα δεν γνωρίζετε!

Να γνωρίζετε τι; Αυτό που ο εθισμός προσπαθεί να σας πει για σας, αυτό που ο εθισμός κρύβει από τη συνειδητότητά σας. Πιο σημαντικό, δεν γνωρίζεται τη θετική πλευρά του εθισμού σας! Θετική πλευρά; Μπορεί να υπάρξει θετική πλευρά; Είναι στ’ αλήθεια απλό...

Οτιδήποτε διαθέτει μια αρνητική πλευρά, πρέπει να διαθέτει και μια θετική πλευρά επίσης. Σε αντίθετη περίπτωση, είστε κολλημένοι σε μια περιοριστική αντίληψη που σας στερεί την επιλογή. Δεν έχετε καμία επιλογή, αν επικρίνετε και αν φοβάστε το φόβο. Δεν έχετε καμία επιλογή, αν η αντίληψή σας είναι κολλημένη στη μια πολικότητα της δυαδικότητας.

Δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με όλ’ αυτά. Δεν υπάρχουν απαντήσεις εκεί έξω για τον εαυτό σας, που μπορεί κάποιος απλά να σας δώσει. Θα πρέπει να είναι ένα προσωπικό ταξίδι προς τα μέσα, για να ανακαλύψετε όλα τα κρυμμένα κομμάτια του εαυτού σας. Πρέπει να είναι μια προσωπική εργασία, μέσα στο νου και στον ψυχισμό σας, για να ανακαλύψετε τις προθέσεις σας, τις ανάγκες... όλα όσα φοβάστε να δείτε (και κακά και καλά).

Πρώτα συνειδητοποιείτε με προθυμία τον εθισμό, ο οποίος υπήρξε ασυνείδητος μέχρι στιγμής. Μαθαίνετε να το κάνετε αυτό αφού μάθετε πώς να παρατηρείτε τον εαυτό σας αντικειμενικά... κάτι που δεν έχετε διδαχθεί να κάνετε. Στη συνέχεια, θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε όλες τις πτυχές του εαυτού σας, μέσα από τη συνειδητή επιλογή να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε και προηγουμένως, ονομάζοντάς το τότε, "εθισμό".

Με αυτόν τον τρόπο αρχίζετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη του εαυτού σας. Αυτό από μόνο του είναι πολύ διαφωτιστικό και έχει πολύ περισσότερα να σας προσφέρει απ’ ότι μπορείτε να φανταστείτε. Τότε, και μόνο τότε, θα αρχίσετε να έχετε επιλογές, αρχίζετε να ζείτε στο εδώ και τώρα, σε απόλυτη γαλήνη με τον εαυτό σας, απόλυτα συνειδητοί, σε σύνδεση και κυρίαρχοι του νου σας. Ελεύθεροι να κάνετε συνειδητές επιλογές.

Οι εθισμοί είναι περάσματα. Χρησιμοποιήστε τους για να ανακαλύψετε και όχι για να απορρίπτετε τον εαυτό σας. Είναι ταξίδι προς τον Εαυτό σας... που πιθανότατα δεν θα είχατε αποφασίσει να κάνετε αν δεν υπήρχε ο εθισμός εξ’ αρχής.

Διαβάστε επίσης: Εσωτερική Εργασία


Σύνθεση Εαυτού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερες Αναρτήσεις Επόμενη σελίδα