20 Νοεμβρίου, 2013

Με το βλέμμα στραμμένο στον μικρόκοσμο

Αντώνης Απέργης - Νεκρή Φύση
Την προσοχή του στην αλήθεια και τη μαγεία του μικρόκοσμου στρέφει ο ζωγράφος Αντώνης Απέργης μέσα από τα νέα του έργα, μικρών διαστάσεων, τα οποία φιλοτέχνησε μέσα στο 2013 και θα τα παρουσιάζει στον Εικαστικό Κύκλο από τις 16 Νοεμβρίου.

"Σε αντίθεση με την προηγούμενή μου έκθεση, στην οποία παρουσίασα τη γιγάντωση των αντικειμένων και των εικαστικών θεμάτων, στην τωρινή αποφάσισα να κάνω μικρά έργα, 20x20 έως 50x50 το μεγαλύτερο, γιατί θέλησα να δώσω έμφαση στον μικρόκοσμο. Σε μια μεγάλη επιφάνεια οι λεπτομέρειες υπάρχουν μεν, αλλά χάνονται. Εδώ θέλησα να τονίσω τη λεπτομέρεια γιατί θεωρώ ότι σε αυτή κρύβεται η ουσία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Απέργης και τονίζει πως "στην πολυτάραχη, εκκωφαντική, άχρωμη και βάναυση ζωή που βιώνουμε έχουμε λησμονήσει την σημαντότητα ενός μικρόκοσμου που γεννιέται μέσα από το φως, ανανεώνεται με τους συμπαντικούς φθόγγους της μουσικής και φωλιάζει μέσα μας ως η μοναδική αλήθεια της γένεσης του ΕΙΝΑΙ".

Σκοπός του είναι να μας παροτρύνει να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στον μικρόκοσμο που υπάρχει μέσα μας, αλλά αποφεύγουμε να τον αντικρύζουμε και να έχουμε επαφή μαζί του, γιατί "εκεί βρίσκεται η ελπίδα της ανάτασης, στην πνευματικότητα και την εσωτερική αρμονία του νου και της ψυχής και όχι στο εξωτερικό περίβλημα του κόσμου". Ο μικρόκοσμος άλλωστε υπήρχε πάντα σαν σκεπτικό στη δουλειά του, αποδοσμένος όμως σε μεγαλύτερη έκταση. Εδώ, αυτό αντικαθίσταται από την μικρότερη φόρμα, το μικρότερο σχήμα και δεν αφήνει το περιθώριο οι μικρές λεπτομέρειες και καταστάσεις να περάσουν απαρατήρητες.

Η έκθεση "Αντανακλάσεις ενός μικρόκοσμου" θα παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Καρνεάδου 20 στο Κολωνάκι έως τις 4 Δεκεμβρίου.


ArtNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερες Αναρτήσεις Επόμενη σελίδα