30 Νοεμβρίου, 2013

Οι Γιόγκι του Θιβέτ

Θιβέτ, η γη του χιονιά, βρίσκεται αγκαλιά σε ένα μυθικό σύννεφο. Ήταν ένα μέρος άγνωστο για τον κόσμο πέρα ​​από τα τείχη του βουνού, για σχεδόν μια χιλιετία. Εξωτικές ιστορίες αφθονούν σχετικά με αυτούς τους απόκοσμους ανθρώπους στο τεράστιο οροπέδιο που αγκαλιάζεται από τα βουνά. Αλλά δεν ήταν μια χώρα που έπρεπε να γνωστοποιηθεί απότομα στους ξένους. Δυσπρόσιτο και απομακρυσμένο, το Θιβέτ παραμένει ένα αποκύημα φαντασίας για τη δυτική κοινωνία.

Όταν οι πρώτες αποστολές των δυτικών εισήλθαν στην απαγορευμένη γη στα τέλη του 19ου αιώνα, έφεραν πίσω τις πρώτες εικόνες που ο έξω κόσμος είχε δει ποτέ. Ήταν εικόνες που προκάλεσαν φανταστικές ιστορίες, αλλά ακόμη περισσότερο, φάνηκε σαν οι δυτικοί να ήθελαν να πιστέψουν στην μυθική Shangri-La, μια εύκρατη Ασιατική γη προστατευμένη από το εξωτερικό, που διέπεται από τη φιλοσοφία της συμπόνιας και της μη-βίας, ελεύθερη από τις κακουχίες ή διαμάχες.

Ακόμη και εάν είχαν την ίδια φιλοσοφία, η φυσική πραγματικότητα του Θιβέτ ήταν πολύ πιο περίπλοκη. Η ζωή στο ψηλότερο οροπέδιο της Γης ήταν σκληρών αντιθέσεων, ένα μέρος όπου ο φυσικός πλούτος αντισταθμίστηκε με αφάνταστα ρίγη. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν νομάδες, οι οποίοι σιγά-σιγά προσαρμόστηκαν στο υψηλό υψόμετρο. Ακόμη και για αυτούς τους τραχείς ανθρώπους, στα 15.000 πόδια τα μάτια τους θα μπορούσαν κυριολεκτικά να στεγνώσουν από τη βάναυση ένταση του ήλιου. Μια ξαφνική χαλαζοθύελλα θα μπορούσε να καταστρέψει το έργο μίας σεζόν ή να σκορπίσει κοπάδια σε δευτερόλεπτα. Η πρώιμη ιστορία τους σημαδεύτηκε από άγριους πολέμους μεταξύ των φυλών και τους ξένους. Το προσδόκιμο ζωής ήταν σύντομο. Ήταν άνθρωποι με οξεία αίσθηση της παροδικότητας της ζωής και της δυστυχίας.

Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί οι Θιβετιανοί, των οποίων οι εξωτερικές συνθήκες ήταν τόσο καταστροφικές και ευμετάβλητες, αποφάσισαν να στραφούν προς τα μέσα σε αναζήτηση μιας αίσθησης μονιμότητας και ειρήνης. Ο βασιλιάς που τους ένωσε τελικά ως λαό ήθελε να τους ενώσει και στην πίστη. Κάλεσε ένα χαρισματικό ηγέτη από την Ινδία, τον Παντμασαμπάβα, για να φέρει τον Βουδισμό στη γη του. Οι άνθρωποι αγκάλιασαν το βουδιστικό τρόπο ζωής, ως μια συνεχή ροή θανάτου και μετενσάρκωσης, έναν κύκλο στον οποίο η ανθρώπινη γέννηση αντιπροσωπεύει μια πολύτιμη ευκαιρία για να κάνεις εκείνες τις ηθικές επιλογές που θα καθορίσουν τη μοίρα σου στην επόμενη ζωή.Top Documentary Films

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερες Αναρτήσεις Επόμενη σελίδα